Bol (Eiland Brač)

Dit mooie plaatsje, gelegen aan de zuidelijke kant van het eiland Brač, heeft veel te bieden voor een veelzijdige vakantie! Het is een populaire en hippe plaats waar de jetset van Kroatië ook graag naartoe gaat. Flaneer over de boulevard, verken het plaatsje per fiets, geniet van de culinaire specialiteiten en struin door de kleine straatjes.

Haven Bol

Bezienswaardigheden en activiteiten Bol (Brač)

Huis in huis

Huis in Huis

Dit bouwwerk stamt uit de 19de eeuw. Volgens de verhalen leefde een arme familie in het kleine huis. een rijkere familie had gepland een groter huis te bouwen op deze plek. De twee families hadden hier regelmatig ruzie over. De rijkere familie bouwde de muren voor een groot drie verdiepingen tellend huis rondom het kleinere huis maar de bouw werd nooit afgerond. De broers die het grote huis wilde bouwen verongelukte uiteindelijk in een scheepsramp terwijl zij hout voor de constructie van het huis aan het vervoeren waren. Je kan het huis in huis bezichtigen. Het ligt parallel aan de straat achter de boulevard.

Galerie Branislav Dešković

De galerie is gelegen aan de boulevard van Bol en bevindt zich in het renaissance-barokke paleis wat stamt uit de 17de eeuw. Je vindt hier hedendaagse kunst waaronder schilderijen en beeldhouwwerken van kunstenaars die op één of andere manier verbonden zijn aan het eiland Brač. Voor een klein prijsje kan je hier al naar binnen. Het is niet groot maar zeker de moeite waard. Wij werden alleraardigst ontvangen en kregen ongevraagd een fantastische rondleiding en uitleg over de kunst! De galerie draagt de naam van de bekende Kroatische beeldhouwer Branislav Deskovic. Hij is een bekende beeldhouwer van onder andere dierfiguren.

Adres: Porat bolskih pomoraca 7

Website van het museum klik hier.

Galerie Branislav Dešković

Dominicanen klooster

Dit 15de eeuwse klooster ligt in het oostelijk gedeelte van Bol waar ooit het paleis van de bisschoppen van Brač en Hvar stond. Het kloostermuseum kan je ook bezoeken. Er zijn hier oude munten waaronder oude Griekse munten van de eilanden Vis en Hvar te zien. In de kerk staat een altaarbeeld van een leerling van Tintoretto. Het kleine godshuis naast het klooster stamt uit de 10de

Jan-en-Theodoruskapel

Deze stamt uit de 11de eeuw.

Bisschops paleis

Dit paleis dateert uit de 12de eeuw.

De Onze lieve vrouwenkerk

Deze kerk stamt uit de 15de eeuw.

Haven Bol

Bol heeft een kleine haven. Kleine en grote plezierjachten meren hier

aan en er zijn vele opties om zelf een boottocht te maken. Zo kan je met een georganiseerde excursie mee of huur je zelf een boot met schipper in de haven. Je kan hierover meer informatie vragen bij het toeristeninformatiepunt in de haven van bol (boulevard helemaal af lopen). Er meren hier enkele veerdiensten naar het vaste land of de andere eilanden aan. Echter Supetar en Milna bieden meer mogelijkheden om andere plaatsen en eilanden te bereiken. Kijk voor meer informatie ook bij het stukje over vervoer.

Haven Bol

Sport Bol (Brač)

Er zijn zeer veel sportfaciliteiten in Bol. Voor boekingen en aanvullende informatie kan je terecht bij de grotere hotels en bij het toeristeninformatiepunt.

Windsurfen is erg populair bij Zlatni Rat vanwege de gunstige wind. Ook zijn er mogelijkheden om te gaan duiken.

Fietsen: Bol zelf leent zich zeer goed om met de fiets/mountainbike te verkennen. Je kan hier lekker over de boulevard rijden en richting de verschillende strandjes. Let er wel op dat de omgeving van Bol en de rest van het eiland nogal wat hoogteverschillen kent. Ga liever niet fietsen na zonsondergang in verband met niet of minder verlichten wegen en gebrek aan fietspaden. Voor wie niet zijn eigen fiets meeneemt, er zijn genoeg mogelijkheden om er een te huren.

Tennis: Jaarlijks wordt hier voor dames een WTA toernooi georganiseerd. Voor meer informatie kijk klik hier. Ook heb je mogelijkheden om bij dit hotel ook lekker zelf een balletje te slaan.

Ook klimsport en trekking zijn populair in Bol.

Er zijn vele aanbieders van sportactiviteiten in Bol. Hotel elaphusa is een van de aanbieders van vele sportmogelijkheden. Hier zijn onder meer 26 tennis gravelbanen. Verder bieden ze de volgende mogelijke sporten: duiken, bowling, strand volleybal, Soccer (grasveld), windsurfen, Kayak surfing, fietsverhuur, indoor golf, basketbal, handbal, jeu de boules, kitesurfen, quad tours en laser sailing. Infomeer ook bij het toeristeninformatieloket van Bol naar andere mogelijkheden voor sport en georganiseerde excursies.

Bezienswaardigheden en activiteiten in de omgeving van Bol (Brač)

Klooster Blaca

Klooster Blaca

Het klooster werd gesticht in de 16de eeuw door de glagolitische priesters die naar Brač gevaren kwamen uit Poljica. In het klooster bevindt zich een museum waar rondleidingen worden gegeven. Het klooster ligt verscholen in een kloof. Het is een prachtig complex. De verbouwing van gewassen waaronder olijven en druiven en het produceren van verschillende producten was hier erg succesvol. Ook werd er vee gehouden. De eerste aanleg van het complex vond plaats in de grot. Het werd verder uitgebreid met een kerk, boerderijen een schooltje en andere verblijven. Men ontwikkelde ook de mogelijkheid tot het drukken van boeken en er bevindt zich een bibliotheek. In 1963 stierf de laatste pater, Nikola Miličević, die hier woonde. Het was gebruikelijk dat één van de neefjes in de familie steeds zou opvolgen maar na verloop van tijd was er geen opvolger meer. In het klooster kan je kostbare boeken en attributen die iets over de geschiedenis van dit klooster en de omgeving vertellen bezichtigen. Tevens staat er een mooie telescoop en er is er een mooie verzameling van astronomische boeken en attributen. Pater Nikola Miličević die hier woonde was gefascineerd door de sterrenkunde. Met zijn telescoop heeft

Klooster Blaca

hij zelfs een hemellichaam ontdekt en voor het eerst beschreven. Er zijn hier geen winkeltjes of terrasjes dus neem zelf voldoende lunch en water mee! Het klooster Blaca is op meerdere manieren te bereiken maar het laatste stuk van de tocht zal altijd gewandeld moeten worden. Je kan via de zee of via de autoweg en vervolgens wandelen naar het klooster. Via de weg uit Nerezisice ga je over de Vidova gora naar Dragovoda en van daaruit is het een uur wandelen naar Blaca. Je kan ook vanuit Bol met de boot naar de uitgang van de kloof varen en vanuit daar naar het klooster wandelen. Er worden vanuit het centrum van Bol excursies georganiseerd. Dan ga je met de boot naar de ingang van de kloof en gaat er een gids mee die je door kloof naar het klooster begeleid. Vervolgens krijg je een rondleiding door het klooster en wandel je dezelfde weg weer terug naar de boot.

Klooster Blaca (Brač)

Trek stevig schoeisel aan en zorg voor goede zonbescherming tijdens het lopen. Voor georganiseerde excursies kan je terecht bij het toeristeninformatiepunt, de haven of bij hotel bluesun elaphusa.

Strand Bol (Brač)

Zlatni rat

Zlatni Rat (Bol)

Dit strand moet je bezoeken als je in Bol bent! Letterlijk vertaald betekend Zlatni Rat gouden hoorn. Dit prachtige strand loopt in een lange punt, 600 meter, uit in de zee en veranderd onder invloed van de getijden van vorm. Verder is er aan het begin van het strand een mooie begroeiing met naaldbomen. Er zijn hier vele mogelijkheden voor watersport, lekker ontspannen, flaneren en ook voor de kinderen is genoeg te doen. Voor kinderen vind je hier waterpretactiviteiten. Je vindt hier tevens leuke strandtentjes en restaurantjes. Rol je handdoek uit en geniet van de mooie zee en het prachtige uitzicht op de bergen en het eiland Hvar aan de andere kant van het water. Zlatni rat is een kiezelstrand.

Zlatni Rat

Eten en drinken Bol (Brač)

Wijnkelder

Breng een bezoek aan de wijnkelder in Bol. Gelegen op een goed bereikbare locatie aan de boulevard van Bol kan je meer te weten komen over lokale wijn en van de gelegenheid gebruik maken om er meteen wat van te proeven. Op de voorzijde van het gebouw staat ‘prva dalmatinska vinarska zadruga 1903’ oftewel “De eerste Dalmatische wijn coöperatie”. De wijn coöperatie is opgericht in 1901, en dit gebouw is gebouwd in 1903. Op de begane grond zit de wijnboer en op de eerste verdieping zit een basisschool. De wijn wordt hier geproduceerd en ook verkocht. Het Stina project is een zeer uitgebreid wijnproject in  Kroatië en is begonnen in 2009 en wordt gerund door Jako Andabak. De laatste jaren heeft hij veel innovaties doorgevoerd op het gebied van wijnbouw op Brač. Er zijn ongeveer 50 hectare aan nieuwe wijngaarden aangeplant op de locatie Grabica. Dit is op een ondergrond waar de steen (Stina) moest worden verpletterd met speciale machines om de grond geschikt te maken voor verbouwing van de gewassen. De wijngaarden liggen op een plateau van 420-550 meter boven zeeniveau. Behoudens de speciale ondergrond, Stina, kent Brač een lange geschiedenis van wijnproductie. De streek staat bekend om de Plavac mali. Zo zijn er wijngaarden waar al meer dan 500 jaar verbouwd wordt. Aan de zuidkant van het eiland Brač ligt de Stipančić desert (klooster). Hier wordt al honderden jaren wijn verbouwd. Bijzonder zijn hier de steile hellingen waartegen de druivenplanten groeien. Kortom: leer meer over de wijnen die in deze regio verbouwd worden en benut de mogelijkheid om op een leuke locatie deze bijzondere smaken te proeven. Locatie: Jako vino d.o.o | Bračka cesta 13, 21420 Bol – Croatia | Tel: +385 21/306-220 |

Restaurant Taverna Riva

Een aanrader! Heerlijke plek om te dineren. Op de begane grond is een pizzeria. Op de eerste verdieping bevindt zich het restaurant. Hier heb je keuze uit heerlijke vis- en vleesspecialiteiten. Er worden hier goede wijnen geserveerd bij het eten. De bediening is er super! Je kan zowel binnen als buiten op het dakterras dineren. Zowel binnen als buiten heb je een prachtig uitzicht over de zee en kijk je in de verte uit op het eiland Hvar. De prijs is zeer redelijk. Adres:
Frane Radića 5. Tel nr +385 21 635 236 voor de website van het restaurant klik hier.

Overnachten Bol (Brač)

Er is van alles mogelijk qua overnachten. Zo kan je kamperen, een vakantiehuis of appartement huren of een hotel boeken.

Overig

Altijd handig om te weten:

Pinautomaat: Put Zlatnog rata 46,21420, Bol,Kroatië.

Aan de boulevard zit een supermakt, Konzum. Adres: Riva bb,21420, Bol /Brač/,Kroatië. In een zijstraatje van de supermarkt zit een bakkertje.

Rondvaardbedrijf Veli SLS Bol. Adres: Novi put 20,21420, Bol,Kroatië.

Toeristeninformatiepunt: Loop de Riva af in oostelijke richting. De weg loopt op een gegeven moment in een bocht waarbinnen de haven zich bevindt. In deze bocht, tussen winkeltjes en restaurantjes vind je het toeristeninformatiebureau.

Busstation ligt aan de Ul. Vladimira Nazora. (tegenover prva dalmatinska vinarska zadruga, de wijnkelder). Bij het toeristeninformatiepunt kan je de routes en vertrektijden navragen.

Deze site geeft een handig overzicht van adressen van de meest belangrijke zaken in Bol. Tandartsen, apotheek, bioscoop, brandweer, politie, benzinestation, banken, winkels, taxibedrijven, sportscholen, fietsverhuur, autoverhuur en noem maar op. Klik hier om naar de website te gaan. Ook de website van Bol, klik hier, kan je leuke aanvullende informatie bieden.