Plitvice meren

Vakantie Plitvice meren

Hoewel de Plitivice meren afgelopen jaren flink meer toeristisch zijn geworden zijn ze zeker het bezoeken waard. Je wordt hier verrast door prachtige natuur met watervallen, grotten en, de naam zegt het al, de Plitvice meren. Het park is bijna 30000 hectare groot en ligt aan de 150 km lange Korana rivier. Het is het grootste en oudste nationaal park van Kroatië. Er zijn 16 meren  en 90 watervallen in nationaal park Plitvice en deze zijn onderverdeeld in bovenmeren (Gornja) en ondermeren (Donja).  Deze verschillen op een aantal vlakken van elkaar. De bovenste meren zijn omringt door bossen en hier bevinden zich ook veel watervallen. De onderste meren zijn minder dicht bebost en de meren zelf zijn ook minder diep dan de bovenmeren. Het gebied wordt gekenmerkt door de zogenoemde karstlandschappen. Door de afzetting van kalk (travertijn) worden natuurlijke dammen gecreëerd.

Een vakantie bij de Plitvice meren is een absolute aanrader voor natuurliefhebbers en mensen die die van bewegen en buitensport houden.

Nationaal Park Plitvice Meren

Plitvice Meren nationaal park, de boven meren:

In het Engels heten de bovenmeren Upper Lakes en in het Kroatisch Gornja. De bovenmeren bestaan uit 12 meren en in dit gedeelte kan je de grootste meren van het park vinden. Sommige zijn meer dan 400 meter lang en soms wel 25 meter diep. Tussen de 12 meren zitten verschillende terrassen en hierdoor kan er tussen de meren soms wel een verschil van 100 meter zitten. Houdt ook rekening met wandelen dat het soms behoorlijk vals plat kan zijn! Geen wonder dat het soms wel even stevig stappen is. Maar je wordt dan ook beloond met prachtige natuur. De 12 meren van de bovenmeren zijn: Milino, Kozjak, Prošćansko, Okrugljak, Ciginovac, Veliki Burget, Batinovac, Gradinsko, Galovac, Veliko, Vir en Malo.

Plitvice Meren nationaal park, de beneden meren:

In het Engels de Lower Lakes of in het Kroatisch Donja zijn de benedenmeren in het park. Er zijn 4 benedenmeren in het nationaal park Plitvice meren namelijk Gavanovac, Milanovac, Kaluđerovac en Novakovića Brod. Rond het meer Milanovac loopt een mooi houten pad en kan je wandelen richting, de naar de beroemde operazangeres vernoemde waterval, Milka Trina waterval. De meren liggen tussen een kloof, de natuur is zeer afwisselend en zeer bijzonder om te zien. Dit stukje van nationaal park Plitvice meren wil je niet missen.

Waar liggen de Plitvice meren?

Het Nationaal Park Plitvicemeren ligt centraal in Kroatië en ongeveer 140 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Zagreb.

Hoeveel tijd heb je nodig om de Plitvice meren te bezoeken?

Dat ligt er ook een beetje aan hoeveel tijd je hebt maar minimaal een volle dag is zeker aan te raden. Je zou bijvoorbeeld 1 of 2 dagen kunnen overnachten in de buurt zodat je op je gemak het nationaal park van de Plitvice meren kan verkennen. Wil je lekker uitrusten en heb je de tijd dan kan je gerust ook een week uittrekken om hier erop uit te trekken.

Nationaal Park Plitvice Meren

Overnachten bij de Plitvice meren

Het is zeker aan te raden een paar dagen te overnachten bij het park Plitvice meren. Je kan zo de omgeving goed verkennen en kan al vroeg naar het park. Dit is zeker handig met name als je van plan bent in het hoogseizoen te gaan of als je veel activiteiten wilt ondernemen. Ook is het handig dat je vroeg kan starten met wandelen wanneer je in de zomermaanden hier verblijft. Je hebt verschillende mogelijkheden. Er zijn in de omgeving van de Plitvice meerdere leuke campings, hotels, vakantiehuizen, B&B’s en appartementen te huur.

Er zijn een aantal aangename verblijfplekken bij het Nationaal Park.

 1. Hotel Jezero ligt centraal in het nationale park van de Plitvicemeren, op slechts 300 meter van het grootste meer, Kozjak, Plitvice Lakes.
 2. Lakeside Hotel Plitvice ligt op iets meer dan 2 km van ingang 2 van Plitvice Lakes National Park. Het is een 4 sterren hotel en er is onder andere een kinderclub, restaurant en kinderspeelplaats.
 3. Hotel Plitvice ligt naast de ingang van het nationale park en kijkt uit over het park en het meer.
 4. Plitvice Holiday Resort ligt ongeveer 8 km van het Nationaal Park Plitvicemeren en wordt omgeven door heuvels en pijnbomen. Je kan hier een kamer, huisje of tent boeken. Er is een restaurant aanwezig die met name specialiteiten uit de regio Lika serveert. Er worden vanaf het resort excursies naar Plitvice, de grotten van Barać en de watervallen van Rastoke georganiseerd. Er zijn ook veel buitenactiviteiten en sporten te ondernemen zoals kajakken, fietsen, paardrijden en freeclimbing. Bij de receptie kunnen fietsen worden gehuurd.
 5. Hotel Grabovac
 6. Camping Korana ligt ongeveer 8 km ten noorden van nationaal park Plitvicemeren. Er is op de camping een restaurant, bar en een winkel.  De camping biedt uitzicht op de rivier Korana. Activiteiten die je vanaf de camping kan ondernemen zijn wandelen en fietsen. Er is een gratis pendelbus die je naar de Plitvicemeren brengt.

Plitvice lakes

Wat zijn de mooiste en bekendste watervallen van de Plitvice meren?

 1. Veliki Slap, de hoogste waterval in het park. Deze wordt ook wel de grote waterval genoemd mede omdat hij bijna 80 meter hoog is. Het water klettert hier dan ook lekker naar beneden. In de zomer gaat er meestal wat minder water naar beneden wat de waterval iets minder spectaculair maakt ten opzichte van andere jaargetijden, maar toch is de Veliki Slap zeker een hoogtepunt van het park en een bezoekje waard. De wandelroutes A, B en F komen langs deze waterval.
 2. De Lagere meren, deze hebben prachtige kleuren.
 3. Sastavci

  Plitvice waterval

 4. Pevalekovi Slapovi
 5. Slapovi Milke Trnine
 6. Mali Buk een prachtige waterval die in het gebied van de bovenste meren ligt.
 7. Veliki Prstavac
 8. Great Cascades
 9. Batinovac waterval
 10. Milanovacki Slap

Nationaal Park Plitvice heeft veel mooie watervallen en meren. De Veliki Slap is doordat dit een hoge waterval is een trekpleister voor de Plitvice meren. Hierdoor kan het hier ook wat drukker zijn. Al met al hebben alle meren en watervallen zo hun eigen charme en zijn ze allemaal betoverend.

De Grot van Šupljara

Naast watervallen zijn er ook grotten te vinden in nationaal park Plitvice meren. Een daarvan is de Grot van Šupljara. Er zijn hier mooie bomen en planten te zien. Je moet wel enigsinds fit zijn om hier naartoe te lopen. Veel trappen en een klein klimmetje maar dan heb je ook wat.

Wat voor dieren komen er voor in het nationaal natuurpark Plitvice meren?

Het is een zeer divers gebied bij de Plitvice meren. Hierdoor vind je hier verschillende diersoorten waaronder de oehoe en verschillende soorten hoentjes. Verder kan hier de wolf, de lynx en de bruine beer gespot worden.

Hoe komt het water van de Plitvice meren zo blauw?

Wat de Plitvice meren zo speciaal maakt, is de kleur van het water. De grote hoeveelheid kalk in het water maakt dat het heel blauw kleurt.

Wat zijn leuke activiteiten bij de Plitvice meren?

Wandelen

Er zijn mooie wandelpaden in het park. Langs de wandelpaden staan ook informatieborden die je meer vertellen over het ecologisch systeem en andere wetenswaardigheden langs de route. Er zijn routes van verschillende lengtes te lopen in het park. Je kan ook een wandeling onder begeleiding van gids of boswachter maken.

Wandelroutes Nationaal park Plitvice meren,

Je kan kiezen uit 7 verschillende uitgezette wandelroutes door het park. De kortste variant is ongeveer 3 uur en de langste 8 uur. Je kan ook verschillende routes combineren.

Route pad A:

Wandelduur is ongeveer 2-3 uur, lengte 3,5 km, niveau gemakkelijk. Startpunt is bij ingang 1. Op de route vind je de grote waterval Veliki Slap en de Kozjaka brug.

Route pad B:

Wandelduur is ongeveer 3,5 uur, lengte 4 km, niveau gemakkelijk. De route lijkt op die van pad A maar bij deze route kan je zeilen op het meer Kozjak.

Route pad C

Wandelduur is 4-6 uur, lengte 8 km, niveau/zwaarte is matig. Deze route lijkt op pad B maar wordt verlengd met een stuk wandelen langs de bovenmeren. Route A en B gaan alleen langs de lagere meren.

Route pad K

Wandelduur is ongeveer 7-8 uur, de lengte is 18,3 km, niveau/zwaarte is moeilijk. Door deze route te nemen verken je het hele park. Je kan starten vanaf ingang 2 maar ook vanaf ingang 1.

Route pad E

Wandelduur is ongeveer 3 uur, de lengte is 5.2 km, niveau/zwaarte is makkelijk. Dit is een wandeling door de bovenste meren. Je komt ook langs het mooie meer Proscansko Jezero. De route begint met een boottocht over het meer van Kozjak.

Route pad F

Wandelduur 3-4 uur, lengte 4,6 km, niveau/zwaarte gemakkelijk. Deze route loopt langs de bovenste meren en je vaart over het Kozjak-meer. De route duurt iets langer dan E omdat het terrein iets uitdagender is. Je kan de shuttlebus terug nemen naar de ingang.

Route pad H

Wandelduur 4-6 uur, lengte 8,9 km, zwaarte/niveau gemiddeld. De route begint met een busrit naar het startpunt. De route loopt langs de bovenste meren en je vaart dan over het Kozjak meer naar de lagere meren. Je kan de shuttlebus terug nemen.

Plitvice Lakes National Park

Welke wandeling kan ik het beste maken in nationaal park Plitvice meren?

Dat hangt een beetje van je conditie en tijd die je te besteden hebt af. Wanneer je 1 dag hebt kan je route C nemen, je bezoekt dan namelijk zowel de boven als ondermeren.

Een aantal tips om je voor te bereiden op een wandeling in Nationaal park Plitvice

 • Neem altijd een wandelkaart mee.
 • Ga niet alleen wandelen
 • Neem voldoende zonnebrand, water en eten mee. En zorg dat je geen rommel achterlaat. Neem bijvoorbeeld een zakje mee waarin je afval verzamelt en later als je terugkomt van je wandeling weg kan gooien in een prullenbak.
 • Leuk om een verrekijker mee te nemen om de natuur goed te kunnen spotten. Evt nog een powerbank voor opladen van je telefoon etc.
 • Ga onder begeleiding van een boswachter op pad. Met name als je je onzeker voelt of juist als je meer wil weten over de omgeving.
 • Trek goede wandelschoenen/bergschoenen aan en zorg voor een goede wandeluitrusting.
 • Let op de weersvoorspellingen voordat je vertrekt en tijdens je wandeling. Bij slechte voorspellingen of wanneer het weer omslaat is het verstandig om niet te gaan wandelen.
 • Blijf op de paden en volg de markeringen.
 • Mocht je dieren tegenkomen houdt hier dan rekening mee en verstoor hun leefomgeving niet. Ga ze vooral niet voeren en laat ze met rust.

Roeien in het Nationaal Park Plitvice meren:

 • Dit kan op het grootste meer Kozjak. Roeiboten kunnen worden gehuurd aan P1-dok tussen 10:00 – 17:00. Er kunnen 4 personen in 1 boot en de prijs is 100 kn/uur

Skiën en sleetje rijden (seizoensgebonden)

Plitvice Lakes Winter

Het is niet toegestaan om te zwemmen in de Plitvice meren.

Fietsen

Fietsen is niet toegestaan ​​in het nationale park. Fietsen mag uitsluitend ​​op de rijkswegen D52, D1 en D42. Aan de noordkant aan de rand van het nationale park Plitvice is een gemarkeerd netwerk van fietspaden (valt onder gemeente Rakovica). Aan het zuidelijke randgedeelte van het park zijn fietsactiviteiten toegestaan. Je vindt hier een gemarkeerd netwerk van fietspaden van de gemeente Plitvička Jezera. Je kan aanvullende informatie vinden over routes, paden en andere tips voor het fietsen op de website van de gemeente Rakovica en Plitvička Jezera.

Het Kozjak meer, Plitvice Nationaal park

Dit is met zijn 2 kilometer lengte het grootste meer van het park en hoort bij de bovenmeren van Plitvice. Over het meer vaart een shuttleboot waardoor je gemakkelijk de andere bovenmeren kan bezoeken. Er is ook een rondvaart mogelijk op het Kozjak meer en je kan er ook roeien.

De Korana rivier, Plitvice meren

Door het nationaal park Plitvice meren stroom de rivier Korana. De bron ligt vlakbij de grote waterval (veliki slap). Het is niet toegestaan te zwemmen in de Korana rivier in het park.

Restaurants, eten en drinken in nationaal park Plitvice meren

Na al het wandelen, roeien, genieten van de omgeving moet er natuurlijk ook voor de inwendige mens gezorgd worden. Er zijn meerdere restaurants waar je terecht kunt in het park voor een hapje en drankje. Wil je de drukte vermijden dan neem je je eigen lunchpakket mee en zoek je een rustig bankje op om van je eten en de natuur te genieten. De restaurants in park zijn leuk maar omdat het nogal toeristisch is liggen de prijzen iets hoger dan gemiddeld ten opzichte van restaurants buiten het park.

Hoe kom ik bij de Plitvice meren?

Allereerst, er zijn twee ingangen van het Nationaal Park Plitvice meren:

Ingang 1, ook wel de noord ingang en ingang 2 dat is de zuidingang.

De coördinaten van ingang 1 zijn: 44°54’17.9”N  15°36’40.3”E

De coördinaten van ingang 2 zijn: 44°52’58.5”N 15°37’25.2”E

Het nationale park Plitvice is te bereiken via de volgende rijkswegen:

D52 (Vrhovine – Korenica) vanuit de richting Otočac (A1) of D429 (Selište Drežničko – Prijeboj) vanuit de richting Zagreb/Zadar.

De rijksweg D429 loopt door het oostelijk deel van het park en langs de twee hoofdentree- en ontvangstruimten in de bezoekerszone van het nationaal park, Ingang 1 en Ingang 2. Bij beide ingangen is  betaalde parkeergelegenheid voor bezoekers. Via de rijksweg D429 rijden ook de bussen die van het binnenland van Kroatië naar de kust rijden. Op de website www.akz.hr kan je de schema’s zien. De bushalte bevindt zich vlakbij de ingang van het park.

 Dichtstbijzijnde luchthavens Plitvice meren zijn:
 • Luchthaven Rijeka ongeveer 90 km
 • Luchthaven Zadar ongeveer 90 km
Je kan een auto huren vanaf de luchthaven en naar de Plitvice meren rijden.
Afstanden tussen de Plitvice meren en een aantal belangrijke steden:
 • Dubrovnik naar Plitvice meren 450 kilometer
 • Split naar Plitvice meren 255 kilometer
 • Trogir naar Plitvice meren 229 kilometer
 • Makarska naar Plitvice meren 306 kilometer
 • Omis naar Plitvice meren 287 kilometer
 • Pula naar Plitvice meren 280 kilometer
 • Mostar naar Plitvice meren 336 kilometer

Plitvice meren herfst

Wat kost een toegangskaartje voor de Plitvice meren?

Voor volwassenen in het hoogseizoen (1 juni – 30 september) is een dagticket 40 Euro. Daar zit nog een variatie op afhankelijk van hoe laat je het park ingaat. Van 01 juni t/m 30 september is de prijs van 40 Euro geldig tot 16.00 uur, na 16.00 uur is de prijs voor de entree 25 Euro. Voor studenten is het 25 Euro en na 16:00 uur 15 Euro. Voor kinderen van 7-18 jaar 15 Euro en na 16:00 uur 9 Euro. Kinderen tot 7 jaar betalen geen toegang.

Van 1 april tot en met 31 mei en 01 oktober t/m 31 oktober is de prijs 23 Euro voor een volwassenen. Voor studenten is de prijs in deze periode 14 Euro, voor kinderen van 7-18 jaar 6 euro. Kinderen tot 7 jaar kunnen gratis het park in.

In de periode 01.01. – 31.03 en 01.11. – 31.12 gelden de volgende tarieven: Volwassenen 10 Euro, studenten 6 Euro, kinderen van 7-18 jaar betalen 4 Euro entree voor het park. Kinderen tot 7 jaar kunnen gratis het park in.

Je kan ook een tweedaags ticket kopen. Voor volwassenen is dit in het hoogseizoen 60 Euro, in het voorseizoen 39 Euro en in het laagseizoen 15 Euro. Voor studenten is dit respectievelijk 40, 20 en 9 Euro en voor kinderen (7-18 jaar) 20, 10 en 7 Euro. Kinderen onder de 7 jaar betalen geen toegang.

Kaartjes kan je het beste tijdig van te voren online bestellen. Plitvice is populair en zeker in het hoogseizoen kan het druk zijn. Je voorkomt dat je in de rij moet staan en misschien zelfs dat er geen kaartje meer beschikbaar is om naar binnen te gaan.

De toegangsprijs is inclusief vervoer met de elektrische boot en panoramatrein.

Wat kost parkeren bij de Plitvice meren?

Dat hangt ervan af met welk vervoersmiddel en in welke periode van het jaar je komt. Een motorfiets kan je gratis parkeren. Een auto, camper of bus kost in het hoogseizoen (01 juni- 30 september) 15 Euro per dag of 1,50 Euro per uur, in het laagseizoen (1 oktober – 30 november en 1 april – 31 mei) 10,50 Euro per dag of 1,00 Euro per uur.

Wat zijn de openingstijden van nationaal park Plitvice meren?

Het park is 365 dagen per jaar geopend. In het hoogseizoen/zomer is het park en de parkeerplaats open van 7:00-20:00 uur. Afhankelijk van het seizoen variëren de openingstijden en is het park buiten het hoogseizoen minder lang geopend. Check sowieso even op de site de actuele openingstijden en tarieven, zo kom je niet voor verrassingen te staan. Let er ook op als je gaat wandelen dat je op tijd weer terug bent voordat het park sluit.

Voor de laatste updates en info kan je ook nog kijken op de website van het nationaal park

Plitvice meren herfst

Wat is de beste periode om de Plitvice meren te bezoeken?

Nationaal park Plitvice is 365 dagen per jaar open. In principe heeft elk seizoen zo zijn charme om het park te bezoeken. In het voorjaar zijn er veel vogels en ontluikt de natuur en komen veel planten en bloemen tot bloei. In de zomer is het relatief wat warmer en drukker en dat maakt het wat minder aantrekkelijk om het park te bezoeken (tenzij je van warmte en lekker druk houdt). Je kan

Plitvice Lakes Winter

er in de zomer ook voor kiezen om vroeg of laat op de dag het park te bezoeken. De grote drukte is dan weg en de temperatuur mogelijk wat aangenamer dan overdag.

In de herfst verkleuren de bomen en planten mooi wat ook weer prachtig is om te zien en is het ook meteen weer wat minder druk. Er is vaak wel weer wat meer regen. Zorg er daarom voor dat je goed gekleed op pad gaat (goed schoeisel, meerdere laagjes kleding). In de winter kan het ook heel mooi zijn in het park met sneeuw en ijs maar kan het ook behoorlijk koud zijn.

Het klimaat in de omgeving van de Plitvice meren is net iets anders dan aan de kust. Er is minder invloed van de zee omdat het meer in het binnenland ligt. In de zomermaanden kan het net iets warmer zijn en in de winters net iets kouder in vergelijking met de plaatsen die direct aan de kust liggen. Je hebt hier ook minder een verkoelend briesje van zee dat er aan de kust wel is. Maar goed, niets zo variabel als het weer dus houdt de voorspellingen altijd in de gaten.

Zijn drones toegestaan in het park Plitvice meren?

Nee, drones zijn niet toegestaan in het park.

Als je geïnteresseerd bent in de Plitvice meren zijn onderstaande bestemmingen misschien ook leuk voor jou:

Lokrum

Elaphiti eilanden

Mljet