Lokrum

Vanuit de oude haven in Dubrovnik zijn er regelmatig afvaarten naar het eiland Lokrum. Dit fraaie groene eiland en tevens natuurgebied valt onder de bescherming van UNESCO. Je kan het eiland al zien liggen als je in de oude haven van Dubrovnik staat of als je over de oude stadsmuur wandelt. De boottocht duurt ongeveer een kwartier en in het hoogseizoen is er overdag ieder halfuur een afvaart. Naar de actuele vaarschema’s kan je informeren in de oude haven van Dubrovnik. Met een beetje geluk staat er bij aankomst een sierlijke pauw, waarvan er meerdere op het eiland rondlopen, op je te wachten. Dit autovrije eiland leent zich uitstekend voor een relaxte dag aan een van de rots- en betonstrandjes of het meertje. Dus vergeet je handdoek niet! Je kan ook een mooie wandeling maken over het eiland. Trek hierbij wel een  paar stevige schoenen of wandelschoenen aan. De paden zijn  over het algemeen goed te bewandelen. Richting het fort loopt het pad wel wat omhoog en liggen er verspreid wat stenen, vandaar dat stevige schoenen wel handig zijn. Maar het is allemaal goed te belopen. Houd wel rekening met op welk tijdstip van de dag je gaat lopen mede in verband met de scherpe zon en de vaak hogere temperaturen rond het middaguur. Vergeet in ieder geval niet om zonbescherming en voldoende water mee te nemen!

Bij aankomst in de haven van Lokrum staat een grote plattegrond op een bord aangegeven, dit is handig om je even te oriënteren. Tip: maak een foto met je telefoon van deze plattegrond dan heb je die meteen bij de hand de gehele dag.

Naast wandel- en relaxmogelijkheden zijn er een aantal interessante bezienswaardigheden op Lokrum die je kunt bezoeken. Zo bevindt zich op het eiland een klooster wat grotendeels gerenoveerd is. Dit ziet er prachtig uit! De fans van Game of Thrones zullen ook herkennen dat hier een aantal scenes zijn gefilmd voor de serie. Er bevindt zich in een gedeelte van het klooster ook een terras en café. Het uitzicht is leuk, het terras aangenaam maar de bediening liet te wensen over. Gezelliger is het restaurantje dat het dichtst bij de haven is gelegen waar, toen we daar waren, live muziek was en de bediening erg vriendelijk en adequaat was.

Overige bezienswaardigheden op Lokrum:

 • De bron van Charlotte – dit stenen bassin werd gebouwd in de tijd van Maximiliaan van Habsburg. Mogelijk werd het gebruikt om in te baden en de tuin van water te voorzien.
 • De tuinen van Maximiliaan – Het betreft een unieke tuin waar de exotische planten goed in de oorspronkelijke vegetatie van het eiland zijn opgegaan. Zeker een bezoekje waard!
 • Het bos van steeneiken en zwarte essen – het eiland kenmerkt zich door een bijzonder rijke en diverse groep van verschillende planten en bomen.
 • Botanische tuin – De tuin stamt uit 1959 en is mede aangelegd om te onderzoeken hoe exotische planten zich zouden houden in het klimaat van Lokrum. De tuin is ernstig beschadigd geraakt tijdens de oorlog. Heden telt de tuin meer dan 800 plantensoorten.
 • De baai van Portoč – In deze baai is de haven van Lokrum. Tevens is hier een fijne plek om te relaxen en te zonnen.
 • Het bos van eiken- en dennenbomen – dit is een mooi stukje natuur om doorheen te wandelen.
 • Het kruis van Triton – Gebouwd ter nagedachtenis aan de zeelieden van het Oostenrijkse oorlogsschip Triton.
 • Skalica – Hier vond waarschijnlijk in de 12de eeuw de scheepsramp van de Engelse koning Richard Leeuwenhart plaats. Het is daarnaast de oudste haven van Lokrum.
 • Lazaret – dit is een voormalig ziekenhuis waar men in quarantaine verbleef. Het werd gebouwd in de 16de eeuw maar de bouw is nooit voltooid.
 • Het kleine water reservoir – Dit reservoir werd rond 1830 gebouwd voor de wederopbouw van Fort Royal en daarna werd het gebruikt voor het onderhoud van de tuinen van Maximiliaan.
 • Het grote waterreservoir – Omdat het kleine waterreservoir onvoldoende capaciteit bood voor de zomer werd dit tweede grotere reservoir aangelegd. De aanleg vond plaats in de periode van Maximiliaan.
 • Fort Royal – Dit fort ligt op het hoogste punt van het eiland Lokrum. De Fransen begonnen met de bouw na de bezetting van Dubrovnik begin 1806. Het bouwwerk werd uiteindelijk voltooid rond 1835 onder Oostenrijks gezag. Bovenop het fort is een prachtig panoramisch uitzicht op Dubrovnik en omgeving.
 • Hemels pad – een van de centrale wandelpaden.
 • Olijfgaard – De olijfgaard stamt nog uit de Benedictijnse regeringsperiode. Sommige bomen zijn al meer dan 300 jaar oud.
 • De kerk van de aankondiging. Hier wordt af en toe nog een mis gehouden.

Hoeveel tijd moet je uittrekken voor een bezoek aan Lokrum?

Dat hangt ervan af. In een halve dag kan je zeker al de hoogtepunten van het eiland bekijken. Maar als je er eenmaal bent is het ook wel lekker om even te relaxen en te zwemmen en even bij te komen van de drukte uit de stad Dubrovnik. Dan is een dag ook prima.

Game of thrones Lokrum

Lokrum is ook filmset geweest van Game of Thrones. Het benedictijnenklooster op het eiland speelde een belangrijke rol in het Qarth-gedeelte van seizoen twee, met het tuinfeest van Xaro Xhoan Daxos in de kloostergangen. Je kan in het klooster foto’s maken in de ‘Iron Throne’. Voor de fans, je kan een speciale Game of Thrones tour boeken in Dubrovnik.

Hoe kom ik op Lokrum?

Zoals eerder genoemd kan je een kaartje kopen in de oude haven van Dubrovnik. De overtocht duurt ongeveer 10-20 minuten. Meestal vertrekt er wel elk half uur een bood vanuit de oude stad. Er wordt gevaren van april tot oktober. Afhankelijk van het seizoen gaat de eerste boot om 9:00 uur en de laatste gaat terug om 19:00 uur of 20:00 uur (seizoen afhankelijk). Check altijd ter plekke het afvaartschema zodat je niet voor plotselinge verrassingen komt te staan.

Er zijn ook kajak tochten onder begeleiding van een gids waarbij er vanaf de oude stad naar Lokrum kan worden gekajakt of gekanood.

Wat kost een ticket naar Lokrum?

Een retour voor een volwassenen is 200 HRK/kuna, voor kinderen van 5-15 jaar is dat 30 HRK/kuna en voor studenten en mensen met een handicap is het tarief 30 HRK/kuna.

Een privé watertaxi heeft een hoger tarief.

Goed om te weten

Handig om te weten: er zijn toiletten aanwezig op het eiland.