Korčula

Korčula(-stad) ligt op het gelijknamige eiland Korčula, Een eiland en stad met een rijke geschiedenis! Wanneer je met de boot op weg gaat naar het eiland kun je je goed voorstellen hoe het er vroeger voor de schippers uitgezien moet hebben. Korčula heeft een gunstige ligging en heeft mede hierdoor in de geschiedenis vele oorlogen en strijd gekend.

Huis in Korčula

De stad is ommuurt en herbergt prachtige oude huizen en kerken. De straten zijn ingenieus gebouwd. Door de manier van bouwen is er in de zomer vaak een koel briesje te voelen in de straten en in koudere perioden wordt de scherpe wind afgevangen door de huizen.

Ook in Korčula zien we weer veel invloeden vanuit Venetië. Dit is onder andere terug te zien in de bouwstijl. De keuken werd op de bovenste verdieping van het huis gebouwd. Dit was in verband met brandgevaar zodat er zo min mogelijk kans was op schade aan de onderkant van het huis wanneer er brand uitbrak. Je ziet ook goed de overbrugging op de bovenste verdiepingen over de straten tussen de huizen (hier bevindt zich de keuken). Wanneer de kooplui door de straten gingen met hun koopwaar gaf de bewoner bovenin het huis aan welke spullen zij wilde kopen, liet vervolgens een mandje vanuit de bovenste verdieping zakken met geld waarna de kooplui de waren in het mandje deden en dit weer naar boven werd gehesen. Zo was het eten meteen in de keuken.

Geboorte huis Marco Polo

In Korčula stad is ook het geboortehuis van de beroemde Marco Polo te zien, er zijn mooie kerkjes, een kathedraal en musea over de geschiedenis van het eiland. Struin lekker door de straatjes, proef de sfeer, ga op souvenirjacht en geniet van de zon en het mooie uitzicht vanaf een van de vele mooie terrasjes!

Korčula stad is goed te bezoeken in één dag wanneer je vanuit Dubrovnik gaat. Het is mogelijk om met de auto te gaan en vervolgens met de boot de oversteek te maken. Tevens is het mogelijk om met een georganiseerde dagtour mee te gaan die ook vanuit Dubrovnik wordt aangeboden.

 

Wanneer je wat meer van het mooie eiland Korčula wil ontdekken is het aan te raden dit in je reis in te bouwen en er één of meerdere nachten te verblijven. Je kunt vanuit Korcula ook weer doorreizen naar omringende eilanden en richting Split. Zo krijg je een mooie indruk van de Kroatische kust!