Omiš

 

Omiš is een fijne stad aan de Adriatische kust, Cetinakloof en Cetina rivier en ligt ongeveer 20 km ten zuidoosten van Split. Het is de ideale plek voor sportliefhebbers en voor een actieve vakantie! Maar ook voor de zon liefhebbers zijn er mogelijkheden om aan het grote zandstrand te ontspannen.

Omiš heeft een onstuimig verleden en staat bekend om de piraterij. Vele overvallen op handelsschepen werden gepleegd door de piraten uit Omiš. Verschillende naties sloten overeenkomsten om de piraten te bestrijden en hun handel te waarborgen. Maar dit ging niet zonder slag of stoot. Gelukkig is de turbulente periode van piraterij verleden tijd en kan je nu heerlijk vakantie vieren.

De stad die nu Omiš heet was vroeger bekend onder de naam Oneum. De eerste nederzettingen dateren uit het begin van de zevende eeuw. Het historische centrum ligt ten oosten van de rivier Cetina.

Er kunnen allerlei sporten beoefend worden in Omis. Ook de avontuurlijke sporter kan hier zijn hart ophalen. De omgeving is prachtig voor het maken van wandelingen en het beklimmen van rotsen en bergen. Ook kan je in deze omgeving uitstekend raften en zijn er mogelijkheden voor canyoning. De meeste georganiseerde sportactiviteiten vinden plaats in het voorjaar, zomer en najaar.

Bezienswaardigheden in Omiš

Het stedelijk museum van Omiš.

Dit museum geeft informatie over de geschiedenis, kunst, cultuur en het traditionele en natuurlijke erfgoed van de stad en de archeologische vondsten. Er zijn hier o.a. oude Romeinse stenen inscripties te zien.  Adres: Gradski muzej Omiš, Ante Starčevića 5, Omiš. voor de website klik hier.

Mirabella Fort. Dit middeleeuwse fort toont veel van de geschiedenis en geeft een mooi uitzicht over de stad.

Starigrad Fort (Fortica).  Dit middeleeuwse fort ligt achter het oude centrum. De beklimming vergt wel enige conditie.

Kerk Sint Michael. In de kerk zijn meerdere bouwsoorten verwerkt waaronder Barokke, Gotische en Renaissancistische stijlen. Er zijn meerdere mooie kerkstukken te bezichtigen die gemaakt zijn door Venetiaanse kunstenaars en Kroatische beeldhouwers waaronder Ivan Rendic en Juraj Petrovic.

Er zijn nog een aantal andere kerken waaronder de kerk van de heilige geest, de Sint Peterkerk, de kerk van Sint Luka, de kerk van de hemelvaart en de heilige Maria kerk. Ook kan je de overblijfselen zien van de oude begraafplaats en de kerk van Sint Barbara (Brzet).

Verder kan je het Franciscanenklooster bezoeken met mooie kunstwerken en een bibliotheek. Het gebouw dateert uit de 18de eeuw.

Cultuur Omiš

Dalmatische Klapa Festival Omiš. Meestal vindt dit plaats in juli. Het gaat om traditionele zang en de koren uit Omis behoren tot de beste van het land.

Strand Omiš

Er zijn meerdere verschillende mooie stranden waaronder kiezelstranden en zandstranden. Het zandstrand van Omiš is ruim en hier kan je lekker relaxen. Er zijn tevens meerdere restaurantjes en barretjes te vinden.

Strand Velika Plaza

Dit zandstrand is bijna één kilometer lang en ligt vlakbij het centrum van Omiš. Er zijn hier ook schaduwrijke plekken doordat er mooie bomen aan het strand staan. Dit is erg prettig voor wie af en toe de schaduw wil opzoeken. Doordat er meerdere faciliteiten zijn is dit strand voor veel mensen, waaronder met kleine kinderen, erg aantrekkelijk. Er zijn restaurants, barretjes, toiletten en douches. Verder kan je er ligbedden en parasols huren en zijn er vele sportmogelijkheden. Hierbij kan je onder andere denken aan snorkelen, beach volleybal, windsurfen en voetbal.

Brzet Strand

Dit kiezelstrand ligt op ongeveer een kwartier lopen van centrum en ligt richting Nemira. Er zijn hier ook heerlijke schaduwrijke plekken, restaurantjes, café’s en je hebt hier ook mogelijkheden voor het huren van een parasol of ligbedje. Er zijn parkeermogelijkheden in de buurt.

Slavinj strand

Dit is een kiezelstrandje dat op een kleine 10 minuten lopen is vanaf het centrum. Je hebt hier ook wat faciliteiten als een restaurantje/barretje en mogelijkheid tot het huren van een parasol en ligbedje maar het is minder uitgebreid dan de andere twee stranden die hierboven genoemd staan.

Excursies Omiš

Er kunnen meerdere excursies worden geboekt voor zowel in Omiš als gebieden in de omgeving. Zo kun je bijvoorbeeld een georganiseerd uitstapje maken naar Split, Dubrovnik of Mostar.

Overnachten OmišBooking.com

Eten en drinken Omiš

Er zijn in Omis veel restaurantjes te vinden waar je zowel internationale als de traditionele keuken kan vinden.

Klimaat Omiš

De stad kent een mediterraan klimaat. De winters zijn mild en regenachtig en de zomers overwegend droog en warm. Door de gunstige zeestroming is het zeewater in de zomer relatief goed van temperatuur. De rivier Centina mondt uit via de stad Omiš. Door het koude water uit de rivier is het in de directe omgeving van de rivier vaak een fractie frisser. Dit is best lekker in de warme zomers. Afhankelijk van het seizoen waaien hier bepaalde winden waaronder ‘Sirocco’ of ‘Jugo’ wat een zuid-oostelijke wind is en ‘Bura’ wat een noordoostelijke wind is. Deze treden met name in de winterperiode op. De ‘Maestral’ is een wind van zee die met name in het voorjaar en in de zomer aanwezig is. ‘Burin’ is een noordelijke wind die voor wat verkoeling kan zorgen. ‘Levanat’ is een oostelijke wind maar die waait niet zo vaak en is vaak een voorbode van slecht weer.  Verder heb je nog ‘Tramuntana’ wat een koude wind uit het noorden is.

Bereikbaarheid Omiš

Hoe kom je in Omiš? Omiš is goed bereikbaar met de auto. Onder andere via de kustweg D8. De dichtstbijzijnde luchthaven is Split.