Elaphiti eilanden

 

De Elaphiti Eilanden zijn een groep van dertien eilanden ten noordwesten van Dubrovnik. De eilanden worden niet allemaal bewoond. De totale oppervlakte is ongeveer 30 vierkante kilometer en er wonen verspreid over de eilanden ongeveer 800 mensen. De eilanden hebben veel groene vegetatie en hebben nog relatief ongerepte landschappen. De naam Elaphiti komt van het Griekse woord hert. Men gebruikte de herten om de eilanden te bevolken. De Romeinse schrijver Gaius Plinius Secundus was de eerste die de eilanden met de naam Elafiti eilanden beschreef in zijn werk Naturalis Historia geschreven in de 1e eeuw. De eilanden Lopud, Šipan en Koločep worden permanent bewoont. Er is een veerboot vanuit Dubrovnik die naar de eilanden vaart en er zijn daarnaast meerdere aanbieders van toeristische excursies naar de eilanden. De meeste doen de 3 hoofdeilanden aan tijdens de excursie. De eilanden zijn autovrij. Er heerst een gemoedelijke, vriendelijke sfeer. De eilanden lenen zich goed voor een wandeling of juist wat ontspanning op een strand of terrasje.

  • Šipan – Het grootste eiland (15,8 km2) telt ongeveer 430 inwoners. Dit eiland ligt het verst weg van Dubrovnik in vergelijking met de andere twee eilanden hieronder genoemd.
  • Lopud – Het op twee na grootste eiland staat bekend om zijn zandstrandjes. Het ligt tussen het eiland Šipan en Koločep. Geniet op een van de fijne terrasjes en strandjes, ga op souvenirjacht of huur een fiets en verken het eiland! Er zijn overblijfselen uit het Romeinse rijk, er staan prachtige oude villa’s, mooie kerkjes afgewisseld met een prachtig landschap. Er is een mooie tuin vlak achter de boulevard en wanneer je verder het eiland opgaat wederom mooie fruitbomen en olijfgaarden. Het is hier goed vertoeven.
  • Koločep – Dit eiland ligt het dichtst bij Dubrovnik, ongeveer 5 km uit de kust. Er wonen iets minder dan 300 mensen op het eiland. Het eiland leent zich goed voor een mooie wandeling. Er is een prachtig afwisselend landschap met pittoreske huizen, olijfgaarden, citrusbomen en dennenbomen. De sfeer is rustig en gemoedelijk. Er zijn meerdere bezienswaardigheden. Zo telt het eiland zeven kerken (pre-romaans) die dateren uit 9-11de eeuw, de tijd van de Kroatische koningen. Verder heeft het eiland een belangrijk aandeel gehad in de scheepsbouw.
  • Het is ook het overwegen waard om niet een dagtour te doen naar de 3 eilanden op 1 dag maar juist een of meerdere nachten te verblijven op een van de eilanden. Alle drie de eilanden hebben mogelijkheden hiertoe. Je hebt dan iets meer tijd om het eiland te ontdekken en van de rust en de natuur te genieten. Het is een leuke afwisseling met de drukte van de stad Dubrovnik.