Tips Dubrovnik

Een aantal tips voor je verblijf in Dubrovnik.

Dubrovnik card

  • Met de Dubrovnik card heeft u toegang tot 8 cultureel-historische monumenten tegen een gereduceerd tarief. Er zijn kaarten verkrijgbaar met een geldigheidsduur van 1, 3 en 7 dagen. Wie online bestelt krijgt een extra reductie op de prijs. Tevens krijg je een buskaart voor de stad Dubrovnik. Deze zal je echter weinig gebruiken aangezien alle bezienswaardigheden in de oude, autovrije, stad zijn. De buskaart kan uiteraard wel handig zijn voor wie zijn accommodatie verder van het oude stadscentrum heeft. Voor meer informatie bekijk:
    Dubrovnikcard. De kaart hoeft niet online besteld te worden maar kan ook in de stad zelf gekocht worden.

Supermarkt

  • Voor wie geen ontbijt bij het hotel / appartement heeft geboekt zijn er mogelijkheden om te ontbijten bij een lokaal restaurant in de stad. Voor wie wat geld wil besparen, zelf een specifiek ontbijtmenu in gedachten heeft of haastig is omdat je op tijd moet zijn bij een excursie is het handig om ergens een broodje/fruit etc af te halen of bij een supermarkt wat lekkers te kopen. In de stradun zit een zaak die broodjes verkoopt. Deze zijn op zich goed maar in een zijstraatje van de Stradun (straat: Antuninska) zit een klein supermarktje. Dit supermarktje verkoopt lekkere verse broodjes met een prima prijs/kwaliteit verhouding. Daarnaast zijn de broodjes er minder duur dan in de stradun. Ook lekker om meteen wat vers fruit en (gekoelde) drankjes in te slaan.

Geld

  • Geld wisselen. Wissel je euro’s in bij de bank en niet bij de wisselkantoren vanwege het hoge percentage provisie dat je betaald bij de wisselkantoren. Sommige hotels en accommodaties accepteren euro’s om je overnachtingen mee te betalen maar dit is zeker niet overal het geval. Het is raadzaam hier van te voren naar te informeren indien je graag met euro’s wil betalen bij je hotel/appartement. Sommige restaurants accepteren ook euro’s in plaats van kuna’s. Let op dat je dan omgerekend vaak meer kwijt bent dan wanneer je gewoon met kuna’s betaald. Er zijn handige apps voor op de smartphone te downloaden waarmee je makkelijk bedragen tegen de koers van de dag snel kan omrekenen. In de hoofdstraat zijn meerdere geldautomaten waar je kan pinnen.

Slecht ter been?

  • Let dan op waar u uw overnachting boekt. Een groot aantal appartementen in de ommuurde binnenstad zijn alleen te bereiken via trappen. Ondanks dat dit vaak hele leuke locaties zijn om te logeren is dit niet praktisch voor mensen die slecht ter been zijn of niet hun koffer naar boven kunnen sjouwen. Neem wanneer u slecht ter been bent bijvoorbeeld een hotel/accommodatie die bij de stradun ligt en informeer van tevoren naar de bereikbaarheid wanneer u overweegt een accommodatie te boeken en beperkt bent in uw mobiliteit. Houdt er ook rekening mee dat er in de ommuurde binnenstad geen autoverkeer mogelijk is.