Pucisca

Pucisca ligt centraal op het eiland Brač en is een van de grootste dorpen van het eiland. Het eiland staat bekend om zijn kalksteen en marmer en dat is hier duidelijk terug te zien. Het werken met de steen is vakmanschap en wordt overgegeven van generatie op generatie. De stenen zijn van zeer goede kwaliteit en verwerkt in bouwwerken over de hele wereld. Ook zijn er veel sculpturen gemaakt met het marmer van Brač.

Het dorp Pucisca behoort tot het culturele centrum van het eiland. Beroemde steenhouwers als Juraj Dalmatinac, Andrija Alesi en Nikola Firentinac hebben hier gewerkt. Ingenieur Ivan Puljizic, geboren in dit dorp, werkte in de 17e eeuw aan het hof van de paus. Trifun Bokanic, ook hier uit dit dorp afkomstig, bouwde mee aan de kathedraal in Trogir. Twee andere bekende beeldhouwers uit dit dorp zijn Branko Deskovic en Valerije Michieli.

Andere mooie bezienswaardigheden in Pucisca zijn het kasteel van  Ciprijan Zuvetic,  het paleis van de familie Moro en de basisschool van Pucisca.

In de parochie wordt het  Povaljska listina bewaard. Het is het oudste bewaard gebleven document in geschreven Kroatische taal.

Verder vind je hier de kerk van de heilige Jerolim uit de 16de eeuw. Andere religieuze bezienswaardigheden zijn de kerk  van de Heilige Maagd Maria met een klokkentoren en de begraafplaats in Botak, de kerk van de heilige Stephan en de kerk van Sint  George.

In de zomer wordt er een festival gehouden met verschillende concerten in verschillende muziekgenres waaronder ook traditionele muziek.