Vervoer en bereikbaarheid Brač

Hoe kom ik op Brač? Vervoer naar het eiland is mogelijk per ferry. Aankomsten zijn, verschillend vanaf welke locatie je vertrekt en met welke dienst je vaart, mogelijk op Supetar, Sumartin, Milna en Bol. De lijn met Bol is Split – Bol – Jelsa (eiland hvar). Er zijn boten die alleen voetgangers vervoeren en boten waar je ook met de auto de oversteek kan maken. Voor de actuele vaarschema’s kijk op jadrolinija en krilo.

Op het eiland is het huren van een auto mogelijk. Dit is het overwegen zeker waard wanneer je langer op het eiland wilt verblijven, je eigen tempo wat meer wilt bepalen en als je meerdere dorpen op het eiland wil bezoeken tijdens je verblijf op Brač. Er rijden ook bussen op het eiland. Kom je in de avond aan met de boot in bijvoorbeeld Milna of Supetar dan rijden er meestal geen bussen meer naar Bol.  Een eigen (huur-) auto of gebruik maken een taxi zijn dan de opties om naar andere dorpen te komen. Sommige hotels bieden pendeldiensten aan en komen je ophalen bij de haven als je bij hun een verblijf hebt geboekt. Het is aan te raden dit van te voren even na te vragen.

Als je overdag van Bol uit naar een ander dorp wil reizen met de bus is dit wel beter mogelijk dan in de avond. Maar nog steeds rijden ze dan niet vaak en kom je niet op de plekken die je misschien graag zou willen bezoeken tijdens je vakantie. De prijzen voor de bus zijn laag en er zijn goede mogelijkheden om je koffer mee te nemen in de bus, voor als je weer vertrekt van het eiland en naar een van de havens gaat.

Wie wat wil rondkijken op het eiland kan de bus nemen maar is dan wat beperkt in de plekken die hij kan bezoeken. Het is dan makkelijker een auto te huren. De wegen zijn goed begaanbaar. In de avond en nacht zijn de wegen beperkt verlicht. Houd hier rekening mee.

Er zijn taxi diensten aanwezig op het eiland. Je kan voordat je naar het eiland gaat alvast een taxi reserveren maar je kan ook bij aankomst een taxi nemen. Er staan er meestal wel een paar te wachten bij de aankomstplek van de boot in de haven. Check wel even of het een officiële taxi is. Als je een wat grotere afstand gaat met de taxi kan het lonen om de taxi met iemand anders te delen, dit scheelt weer in de kosten (bijv als je in Milna aankomt en nog naar Bol wil komen voor je vakantieverblijf).

Brač heeft ook een luchthaven. Deze ligt vlakbij Bol. De meeste vluchten die hier landen zijn chartervluchten in het zomerseizoen. Losse vluchten zijn ook te boeken bij croatia airlines. Deze vertrekken meestal vanaf Zagreb.

Er is geen goed aansluitend openbaar vervoer vanaf de luchthaven. Wel zijn er taxi’s beschikbaar.